Jonas Frögren tillbaka i Färjestad

FOTO: LARS HEDELIN

Färjestad har skrivit ett fyraårskontrakt med backen Jonas Frögren, 29.
Frögren återvänder till Färjestad efter två år i Toronto Maple Leafs organisation.
- En spelare som är kung i egen zon och som kommer till jobbet varje dag, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Färjestad är överens med Frögren om ett fyraårskontrakt med en öppning för Jonas att avsluta kontraktet efter halva tiden.
 - Min målsättning är att stanna i Färjestad hela kontraktstiden, säger Frögren. Det känns helrätt att vara tillbaka i Färjestad igen.

Jonas Frögren är dubbel svensk mästare med Färjestad och har gjort ett VM och totalt 58 matcher i Tre Kronor. Det är en enormt rutinerad spelare som återvänder till Färjestad efter två säsonger i Nordamerika.

- För oss passar Frögren bra in i vårt lagbygge, säger Rundqvist. Tillsammans med Sanny Lindström och ytterligare någon spelare till blir vi väldigt stabila i vår defensiv.

Frögren har sedan han slog igenom som TV-puckens bäste back 1995, hela tiden tagit steg i karriären och skrev i juli 2008 ett tvåårskontrakt med klassiska Toronto Maple Leafs trots att ett år återstod på kontraktet med Färjestad. Frögren draftades redan 1998 då av Calgary Flames men det dröjde tio år innan han som 27-åring tog steget över till NHL.

Efter en framgångsrik VM-turnering uppvaktades Frögren av ett flertal NHL-klubbar, bland andra Chicago, Colorado och Toronto. Det blev klassiska Leafs som drog det längsta strået.

Frögren spelade 41 av 82 matcher under sin första säsong i Toronto och gjorde ett mål och sex assists. Han missade slutet av säsongen till följd av en knäskada och Toronto missade slutspelet.

Totalt blev det 41 NHL-matcher (1+6) och ytterligare 56 AHL-matcher (3+8) i farmarlaget Marlies för Frögren under de två säsongerna i Leafs organisation. Nu återvänder han till Sverige och Elitserien där han i höst spelar sin 400:e FBK-match sedan debuten i ligan säsongen 98/99. Frögren har dessutom 108 slutspelsmatcher i åtta playoff bakom sig.

Hans stabila, defensiva backspel kommer att ge Färjestad stadga i backuppställningen. Hans förmåga att jobba hårt och uppoffrande i varje byte är själva prototypen för FBK-devisen Stort hjärta. Hårt arbete.

- Jonas har alltid varit en fysisk spelare som låtit insatsen tala och i ett lagbygge är sådana hörnpelare väldigt viktiga, säger Thomas Rundqvist.

Frögren kom till Färjestads dåvarande J20-lag från Ludvika 1996 och debuterade i Elitserien säsongen 98/99 och har sedan dess gjort 398 grundseriematcher (20+26) och 108 playoffmatcher (4+4) för Färjestad. Han har hela tiden tillhört Färjestad bortsett från säsongen 99/00 då han var utlånad till Bofors och gjorde 43 matcher (2+7) i Allsvenskan.

Jörgen Kalitzki (2010-04-20)