Christian Berglund tillbaka i Färjestad

Christian Berglund, 30, återvänder till Färjestad BK efter nio säsonger. Han har signerat ett fyraårskontrakt med FBK.
- Christian är inte hemma för att slå sig till ro, hans ambition är fortfarande hög, säger Thomas Rundqvist, sportchef i Färjestad BK.

Frånsett lockoutsäsongen 04/05 då Berglund gjorde ett gästspel i Färjestad, har han varit borta från klubben i nio säsonger.
- Han är i sina bästa hockeyår och vi är glada över att han har så goda relationer med oss att vi blev hans förstaval nu när han valde att flytta hem, säger Thomas Rundqvist.

Berglund kom till Färjestad via Karlskoga HC och ett mellanspel i Kristinehamn som 16-åring redan 1996 och debuterade i Elitserien redan säsongen därpå.
Sitt stora genombrott fick Berglund säsongen 00/01 då han svarade för 37 poäng (17+20) på 49 matcher i Elitserien, en säsong som gav eko i NHL då New Jersey Devils signerade ett treårskontrakt med den svenske rookien.

Under tre säsonger i Devils blev det 76 NHL-matcher innan han 2004 tradades till Florida Panthers där han hann göra 10 NHL-matcher innan lockouten slog till. Berglund återvände till FBK och spelade i Elitserien 04/05 och gjorde 20 poäng (7+13) på 48 grundseriematcher och ytterligare 5 poäng (2+3) i slutspelet på väg fram till finalförlusten mot Frölunda.

De senaste fem säsongerna har Berglund spelat i schweiziska NLA med Rapperswil och Bern där han har ett tungt facit med 222 poäng (99+123) på 226 matcher i den schweiziska ligan.

- Nu är jag tillbaka och vill väldigt gärna vinna ett SM-guld med Färjestad. Jag saknar den framgången, säger Berglund som missade SM-gulden 02 06 och 09 och har fått nöja sig med två finalförluster.

Berglund har inte saknat anbud sedan han signalerat att han ville lämna den schweiziska ligan.

- Ett tag var det nästan f ö r många bud att välja på, säger han som i slutskedet valde mellan spel i ryska KHL eller Färjestad i Elitserien.

Valet på Färjestad föll sig naturligt i slutskedet.

- Det känns rätt att välja den klubb som brytt sig om mig hela tiden, säger han.

Färjestad har nu med Jonas Frögren och Christian Berglund klart med två av de tre spelare som fanns högst på priolistan.
Och Berglund ska själv se till att även den tredje landar i Löfbergs Lila Arena.
- Nu är det bara "Walle" (Rickard Wallin) kvar. Kommer han inte får han stryk, hotar Berglund kompisen Wallin.

Jörgen Kalitzki (2010-04-21)