Djurgårdens IF

-------------------------------------------------------------------------------------------------

OMGÅNG 6  |  TORSDAG 29 SEPTEMBER  2011 19:00  |  LÖFBERGS LILA ARENA

Färjestad - Djurgården   2-3 (0-0, 0-1, 2-1, 0-0, 0-1)

Första perioden:

Inga mål

Andra perioden:

0-1 (06:01) Tim Eriksson (Kyle Klubertanz) PP1

Tredje perioden:
1-1 (10:08) Hannes Hyvönen1 (Mikael Johansson)

1-2 (16:50) Mathias Tjärnqvist (Pontus Åberg)

2-2 (18:41) Fredrik Sjöström1 (Rickard Wallin, Mikael Johansson)

Avgörande straff:

2-3 Pontus Åberg

Skott: 33-23 (6-2, 7-10, 16-9, 4-1)
Utvisningar:     FBK:  6x2    DIF: 5x2
Domare:
  Thomas Andersson - David Bergman

Publik: 5 163

Färjestad var på väg mot ytterligare en tung förlust, trots att Hannes Hyvönen kvitterade till 1-1 i den tredje perioden mot Djurgården. Gästerna återtog dock ledningen bara minuter senare och det såg riktigt mörkt ut.
Men ett annat nyförvärv, Fredrik Sjöström, slängde pucken mot mål och fick till en kvittering med bara 1.19 kvar att spela.
Förlängningen blev mållös och i straffläggningen avgjorde sedan Djurgårdens Pontus Åberg.

Hannes Hyvönen fick ett varmt mottagande från publiken då han fanns med i lineupen inför matchen och att finländaren ville mycket i inledningen, det syntes. Liksom hela Färjestad som gjorde ett piggt och bestämt intryck från start.

Bra fart på skridskorna ledde också till utvisningar för gästerna. Hemmalaget skapade här ett hyfsat tryck med nya formationer i spel fem mot fyra, dock utan att skapa de riktigt heta chanserna.

Erik Thorell skapade i anslutning till PP-spelet periodens kanske bästa FBK-läge, då han finurligt bröt in framför Wesslau och nästan överumplade DIF-målvakten.

Istället vaknade Djurgården till under andra halvan av perioden, med hemmautvisningar till följd. FBK:s spel i box play var dock som vanligt stabilt, men vid ett tillfälle var gästerna riktigt nära ett ledningsmål. Det var när unge Pontus Åberg träffade stolpen bakom Nihlstorp efter att Djurgården fått lite fart på sitt powerplay. Noterbart i övrigt: bara 6-2 i skott till FBK efter en period, defensiven gick inte att klaga på med andra ord.

Kanske fick laget order i periodpausen om att skjuta mer för det var precis vad som skedde i början av andra perioden. Först kontrade Per Åslund med ett lurigt skott, Anton Grundel sköt hårt från kanten och Marcus Paulsson lossade ett bra direktskott från ett fint läge i slottet. Men det där viktiga första målet ville inte in.

Istället åkte Robin Sterner på en utvisning och Djurgården fick läge att ta kommandot igen. Daniel Tjärnqvist lossade skott från blå, men pucken smet utanför Nihlstorps vänstra stolpe. Minuten senare var FBK-försvaret ute på vift, Tim Eriksson dribblade bort först Sanny Lindström, sedan Anton Grundel innan han med ett rappt, lågt skott satte 1-0 till Djurgården.

Färjestad tappade den fina farten från inledningen av perioden och hade under resterande delen svårt att ta sig igenom Djurgårdens försvar. Ett av få tillfällen var när Anders Bastiansen och Marcus Paulsson kom fram i ett 2 mot 1-läge, men Paulssons skott träffade inte mål. Djurgården tilldömdes i slutet av perioden ett straffslag, men ”Torpet” var iskall när Mario Kempe försökte pricka in pucken mellan benen och ställningen stannade vid 0-1 in i paus.

Färjestad satte högsta fart direkt i den tredje perioden och Rickard Wallin hade ett bra skott i skäret som höll på att resultera. Två FBK-utvisningar sänkte farten på hemmalagets spel som sedan hade det riktigt jobbigt i offensiven.

Tills dess att pucken hittade upp till Hannes Hyvönen på blålinjen. Skottet tappades in av Gustaf Wesslau och FBK fick till en oerhört viktig kvittering. Glädjen förbyttes dock snabbt till förtvivlan när Djurgården återigen tog ledningen bara minuter senare då Mathias Tjärnqvist tappades bort i slottet. Men FBK gav inte upp och Fredrik Sjöström kämpade in sitt första mål i FBK-tröjan när han skickade pucken mot mål och den sedan styrdes in via DIF-förvarare.

Färjestad fick dock nöja sig med en poäng denna gång, för i straffläggningen var det bara Djurgårdens Pontus Åberg som lyckades ta vara på sin straff. Hannes Hyvönen, Rickard Wallin och Marius Holtet var hemmalagets straffskyttar.

Daniel Samuelsson (2011-09-29)
webred@farjestadsbk.se

35. PETTERSSON-WENTZEL

41. NIHLSTORP, Cristopher