Reinhard Divis klar för Färjestad

Färjestad har gjort klart målvaktsfrågan.

Reinhard Divis, 33, från Red Bull Salzburg har signerat ett tvåårskontrakt med klubben.

- En mycket rutinerad målvakt som ger oss stabilitet och kan vara med och utveckla Jonas Gustavsson, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Den 33-årige Divis är mycket meriterad med närmare 30-talet NHL-matcher för S:t Louis på toppen. En längre NHL-karriär stoppades på grund av stora ryggbesvär, en skada som Divis nu sedan ett par säsonger tillbaka är fri från.

- Han har funnits med i våra planer jämsides med flera andra namn en tid, säger sportchefen Thomas Rundqvist.

Divis fyller 33 år den 4 juli, är 182 cm lång och väger 86 kilo. Han är vänsterplockare och väntas anlända till Karlstad senast i mitten av juli för att finnas med vid uppstarten den 21 juli.

Därmed är Färjestads målvaktsjakt över.

- Mediabilden hur vi jobbat har kanske inte riktigt stämt, säger Rundqvist. Vi har inte haft någon "lista" som vi plockat uppåfrån och ner utan vi har bearbetat ett antal målvakter parallellt.

Målsättningen och ambitionen var tidigt att hitta en svensk målvakt.

- Det stämmer, säger Thomas Rundqvist, vi hade också ett par intressanta alternativ, men tyvärr har de fallit ifrån en efter en av olika anledningar. Dessutom har vi haft några namn som krävt en NHL-öppning ända in i augusti och vi ville inte stå utan målvakt när vi ska gå på is

Divis har de två senaste säsongerna fört Red Bull Salzburg till det österrikiska mästerskapet. Den senaste säsongen förpassade han Daniel "Hento" Henriksson till rollen som båsdörrsöppnare när norrbottningen under säsongen kom in från ryska Novosibirsk.

- Bland många andra kvaliteter har vi framförallt fastnat för Divis karaktär, säger Thomas Rundqvist. Han är enormt erfaren men också beredd att dela med sig till Jonas Gustavsson av sin kunskaper.

Divis har vunnit fem österrikiska mästerskap och fyra gånger vunnit Alpenliga och vann EHL 1998. Han blev den förste österrikare som spelat NHL-hockey när han debuterade för S:t Louis 01/02.

Han har spelat hela sju VM-turneringar och ett OS för Österrike.

Reinhart Divis kom till österrikiska Feldkirch - där han blev klubbkamrat med FBK:s sportchef Thomas Rundqvist -  som 18-årig förstemålvakt säsongen 93/94.

Olle Öst tog Divis till Leksand 99/00 där han gjorde tre säsonger varav två i Elitserien, totalt 89 matcher.

Divis draftades i åttonde rundan (261) av S:t Louis 2000 och fick proffschansen säsongen därpå. Han matchades in via AHL-spel i Worcester (55 matcher - 2,59 insläppta).

Säsongen 03/04 gjorde han 13 NHL-matcher (2,77). NHL-äventyret avslutades med tolv matcher i S:t Louis och 31 AHL-matcher för Peoria Rivermen i AHL säsongen 05/06. Divis var på väg mot en framgångsrik NHL-karriär när hans ryggproblem startade.

- Men sedan två säsonger tillbaka är han fri från sina ryggbesvär, säger Thomas Rundqvist som hoppas att den Gerber-liknande österrikaren ska bli en matchvinnare för Färjestad i Elitserien 08/09.

Jörgen Kalitzki (2008-06-09)