Frögren proffsklar för Toronto

Jonas Frögren blir NHL-back i Börje Salmings fotspår i klassiska Toronto Maple Leafs.

- Vi har aldrig stoppat en spelare som velat bli NHL-proffs och när vi nu kunde finna en lösning med Jonas och hans agent blev alla parter till sist nöjda, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Frögren har skrivit ett tvåårigt envägskontrakt med Maple Leafs och därmed uppfylls också en pojkdröm för den tuffe FBK-backen.

- Jag är jätteglad att få uppleva min dröm, och glad och tacksam för att Färjestad ställt upp på den här lösningen så att alla parter kommer nöjda ur det här, säger en glad FBK-back som firade det färska NHL-kontraktet med Bruce Springsteen live på Ullevi.

Den ekonomiska uppgörelsen parterna emellan har man gemensamt kommit överens om att inte offentliggöra.

- Men vi har hela tiden slagits för att få marknadsmässigt betalt och mer än det gamla avtalet och det har vi fått, säger Rundqvist.

Frögren själv poängterar att det är med blandade känslor han lämnar FBK.

- När det blev klart tänkte jag "shit, vad har jag gjort", men jag vill heller inte sitta om tio år när karriären är över och ångra att jag aldrig tog chansen, säger han.

För Färjestad är det naturligtvis ett avbräck att tappa lagets bäste defensive back i ett sent skede.

- Det är ingen tvekan om att vi helst velat behålla honom, men när vi nu fick en lösning som var både affärsmässig och känslomässigt rätt för Jonas del, kan vi bara önska honom lycka till, säger Rundqvist.

Frögren gjorde ett strålande VM och gick igenom turneringen med +7 och var Tre Kronors bäste defensive back. Insatsen, dessutom på liten NHL-rink, imponerade stort på NHL-klubbarna och flera har stått i kö för att försöka klara hem ludvikaexportens övergång till NHL.

För Färjestad handlar det nu om att fylla luckan efter Frögren.

- Det är i alla fall målsättningen. Vi ligger inte i hängmattan utan vill försöka klara upp det här så fort som möjligt. Eftersom NHL-intresset för Jonas funnits en tid har vi naturligtvis hållit oss a jour med marknaden för att ha koll på vilka spelare som är tillgängliga om det skulle bli en lösning med hans övergång, säger Thomas Rundqvist.

Jonas Frögren draftades av Calgary i den åttonde rundan (206) 1998. I samband med draften besökte Frögren Toronto och fick ett gott intryck.

- Det känns som hockeyns Mecka, ska bli kul att få komma dit, säger han.

Frögren har spelat i FBK i tolv år. Han kom till klubbens J20-lag 1996. Han debuterade i Elitserien 98/99 då han bokfördes för 20 matcher. För att få mer istid spelade han säsongen därpå med Bofors i Allsvenskan och har sedan säsongen 00/01 varit bofast i FBK där han vunnit två SM-guld och spelat 398 matcher och vuxit ut till en landslagsback där han spelat närmare 40-talet landskamper. De nio senaste i VM blev också språngbrädan till NHL.

Jörgen Kalitzki (2008-07-04)