Rickard Wallin skrev på för Färjestad

Den sista pusselbiten är på plats!

Rickard Wallin skrev på onsdagen ett fyraårskontrakt med Färjestad BK.

Wallin, 30, återvänder efter en säsong med Toronto Maple Leafs i NHL.

-Vi är glada över att ha fått hem Rickard. Han har hela tiden varit en av våra högproriterade spelare, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist.

Med Wallins namnteckning på onsdagseftermiddagen har Rundqvist i det närmaste fått totalbingo på försäsongens arbete att skapa ett slagkraftigt lag.

- Rickard, Jonas Frögren ochg Christian Berglund var som gamla FBK-spelare tidigt våra främsta prioriteringar och det är naturligtvis jätteroligt att vi kunnat få hem alla tre till klubben, säger Rundqvist.

Wallin själv är också nöjd med att diskussionerna med Färjestad fått ett positivt slut.

- Jag har hela tiden sagt att om jag ska spela för ett lag i Europa så ska det vara Färjestad, säger Rickard Wallin.

I det NHL-avtal som finns har alla svenska spelare möjligheten att lämna sina klubbar för ett NHL-kontrakt fram till den 15 juni, så även Rickard Wallin.

- Den öppningen har alla spelare, men mitt fokus ligger just nu självklart helt och hållet på Färjestad, säger Wallin.

Rickard Wallin har spelat 262 Elitseriematcher för Färjestad under sex säsonger. Han har vunnit tre SM-guld med föreningen och svarat för 95 poäng på 110 matcher de två senaste FBK-säsongerna.

Han debuterade för Färjestad redan säsongen 98/99 då det blev fem elitseriematcher och ytterligare fem i European Hockey League varvat med spel i FBK J20 där han svarade för 50 poäng på 29 matcher första säsongen. Noterbart är att bara kompisen Christian Berglund svarade för fler poäng den säsongen.

Säsongen därpå lånades Wallin ut till allsvenska Troja där han gjorde 37 poäng (15+22) på 46 matcher.

Efter SM-guldet 02 och ett lyckat VM tog Wallin proffschansen i Mionnesota Wild där en del oturliga skador begränsade  NHL-matcherna till 19 (6+4) på två säsonger. Desto mer tid tillbringade Wallin i AHL-laget Houston Aeros med vilka han också vann AHL-mästerskapet 2003.

Efter att ha spelat säsongen 05/06 fram till ett nytt mästerskap med Färjestad gjorde Wallin en säsong i schweiziska NLA med Lugano där han gjorde 45 poäng (14+31) på 44 grundseriematcher innan han återvände till Färjestad.

Han har vunnit ett silver och ett brons på tre spelade VM med Tre Kronor och var SM-slutspelets bäste målskytt 2001 med elva mål på 16 matcher i sitt första slutspel.

Jörgen Kalitzki (2010-05-26)